Türkiye'de Açık Alanda Eylem ve Protestolar - Nisan 2022

 Türkiye'de kim, nerede, neden eylem yapıyor soruları etrafında günlük aramalarla kayda geçirdiği eylem ve protesto arşivimde Nisan ayı tablosunu yayınladım. Buradan bulabilirsiniz.


Bu ay 25 farklı şehirde 90 ayrı eylem kaydettim. Bazı eylemler aynı anda çeşitli kentlerde yapıldı. 1 Mayıs öncesi olduğu için ay sonunda eylem sayısında bir düşüş gözlendi. 

Önceki ayların ekonomik haklar (43 eylemi bu başlıkta kodladım) konusundaki protestolar ağırlığını korusa da zamlar ve zamlı faturalar konusu gündemden kısmen düşüyor. Yerel düzeyde çeşitli partilerin bu konuda eylemleri oldu. Bu konuda İstanbul başta olmak üzere belediyelerin ulaşım zamları (6 eylem) çeşitli kentlerde eylemler yapıldı. Ücretler konusunda (5 eylem) özel üniversitedeki araştırma görevlileri ile emekli binbaşıların eylemleri vardı. Emekli polislerin ek gösterge talepleri ile asgari ücretin temmuzda yeniden artırılması için eylemler de öne çıktı.

Yine sendikalılık üzerinden işten atılan ya da çeşitli düzeylerde baskıya uğrayan çalışanların talepleri ise ağırlığını koruyor. Özellikle Enerji-SA'da sendika değiştirdiği için işten atılan işçilerin düzenli eylemleri öne çıkıyor. Bu ay çeşitli kentlerde toplu Sözleşme süreçlerine dair talepler de eyleme konu oldu.

Çevre hakları (18 Eylem), farklı kentlerde eylem konusu olmaya devam ediyor. İmara açılan koylar, HES veya maden yapılacak alanlar gibi konular kadar ay başında gündemde olan zeytinliklere dair karar da eylemlerle protesto edildi. Sıkça kaza olan yollarda da protestolar yapıldı. 

Bu ayın siyasi konuları arasında İsrail'in Mescid-i Aksa saldırıları öne çıktı. Yerel düzeyde İHH başta olmak üzere çeşitli İslami yapılar protestolar düzenledi. 1 Mayıs'a çağrı eylemleri de çeşitli sendikalar ve sol partiler tarafından gerçekleşti.



Çok Okunan

Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında

Sinema ve Siyaset

CHP, Değişim ve Sosyal Demokrasi