Türkiye'de Açık Alanda Eylem ve Protestolar - Şubat 2022

 Türkiye'de kim, nerede, neden eylem yapıyor soruları etrafında, günlük olarak internet taraması ile kaydettiğim haberler üzerinden açık alanda eylem ve protestoların listesinde, Şubat ayında 132 eylem kaydettim. Listeye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca harita üzerinde bu adreste görebilirsiniz. Sayılara göre gruplayınca da böyle bir renk haritası oluşuyor.


Bu Eylül ayından beri yaptığım kayıt işlemlerindeki en yüksek sayı. Özellikle ay başında yoğunlaşan, geçen aydan devreden zamlar ve özellikle elektrik zammı gündeminin yanı sıra motokuryelerin ve mağaza işçilerinin eylemleri burada fark yaratan en önemli unsur. Ay sonunda Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gerçekleşen eylemler de 10 farklı ilde kendini gösterdi. Bunlar Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların ve Kırım Türkler Derneklerinin organizasyonlarıyla gerçekleşti.

En az 34 farklı ilde/ilçede eylem vardı. Bunların bir kısmı eş zamanlı olarak farklı illerde oldu
.  Çok sık protestoya denk gelmediğim Ağrı, Şırnak, Niğde, Bartın, Karabük gibi illerin de bu ay listeye girdiğini gördüm. Adana'da nüfusa oranla az eylem gerçekleştiğini söyleyebilirim; özellikle ilçeler neredeyse tamamen kıpırtısız. Bazı kentlerde, Muğla, Aydın, Balıkesir gibi, ilçeler fazlasıyla öne çıkıyor.

Ekonomik haklar, yüksek zam ve yetersiz ücretler açısından yine en çok sayıda eyleme konu olan başlık oldu. Sendikaların eylemleri dışında CHP başta olmak üzere Sol Parti, TKP, HKP gibi partilerin bu konuda eylemleri oldu; fatura yakma bir repertuar olarak yerleşti. DEVA ve İYİ Parti de bu konuda alana çıkan partiler arasında. Emek ve Demokrasi Güçleri, Zamlara Hayır Platformu/İnisiyatifi gibi adlar da eylem organizasyonlarında görünür vaziyette.

Güzellik merkezi salonlarında kullanılması mahkeme kararı ile yasaklanan aletlere dair eylem ile Hindistan'daki başörtüsü yasağına karşı eylem detay konular olarak dikkat çekti. Bunun dışında site sakinlerinin çeşitli nedenlerle yol kapatma, site önünde toplanma haberlerine daha sık denk geldim. Her ne kadar gevşemiş olsa da salgına/önlemlere dair bir eylem bu ay da gerçekleşti. 

Tam liste burada.

Çok Okunan

Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında

Sinema ve Siyaset

CHP, Değişim ve Sosyal Demokrasi