Türkiye'de Açık Alanda Eylem ve Protestolar - Eylül 2021

Türkiye'de güncel ve açık alanda gerçekleşen kolektif eylem ve protestoları kayda geçirmeye başladım. Temel olarak, kim/hangi gruplar, hangi konularda, nasıl eylem yapıyor; bunu kaydetmeye çalışıyorum. Eylül ayı listesi için tıklayınız

Bu ay, önceki aylardan devam eden eylemler dışında, 75 farklı eylem listeledim. Devam eden eylemleri ayrı bir tablo olarak üstte verdim. Daha sonra, ilk kez Eylül 2021'de gerçekleşen eylemleri listeledim. 

Haber siteleri ve ajanslarda, "eylem" kelimesinin yurtiçindeki etkinliklerde daha çok kullanıldığını, "protesto"nun ise daha yurtdışı/yabancı ülkelerdeki eylemleri haberleştirmek için seçildiğini fark ettim. 

Kısa bir analiz yapmak gerekirse, Eylül ayında ağırlıklı olarak ekonomik haklar bağlamında, öncelikle sendikalı olduğu için ya da gerekçesiz işten çıkarılma ile ilgili olarak eylemlerin gerçekleştiği görülüyor. Hem sendikalaşma hem de iş güvenliği konusunda önemli bir sorun var. Bu konuda sendika şubelerinin ya da işçilerin kendi inisiyatifiyle geliştirdiği eylemler söz konusu. Ancak bunların büyük oranda ana akım medyada yer almadıklarını görüyoruz. Evrensel gazetesinin bu konudaki takibi oldukça önemli. Aslında listedeki eylemlerin büyük çoğunluğu haber olmuyor. Ana muhalefet partisi ve sendika konfederasyonları/genel merkezleri başta olmak üzere bu işçilere/eylemlere verilecek destek, kamuoyunda görünür olması için önemli bir yol.

Aramalarıma göre, partiler içerisinde, CHP, EMEP ve Saadet Partisi açık alanda eylem/açıklama gerçekleştirdi.

Gündeme gelen/haber olan eylemler arasında, barınma/yurt ve kira ücretleri yönündeki eylemler var. Ay ortasında bireysel bir eylemle başlayıp, hızla kolektif hale gelen bu gençlik/öğrenci eylemleri pek çok şehirde gerçekleşti. Yaklaşık bir hafta sonra eylemlere polis müdahalesi oldu.

Bu ayın diğer önemli eylemleri arasında, çevre hakkı bağlamında başta Validebağ olmak üzere orman ve arazilerde yapılaşmaya yönelik direnişler var. 

Ayın ilginç eylemlerinden biri olarak, işverenlerin düzenlediği, tıbbi cihaz alanındaki hak edilmiş ücretlerin ödenmemesine yönelik mitingi göstermek mümkün. Yine Türkiye eylem tarihi açısından sıra dışı iki eylem, İstanbul ve Ankara'da aşı-karşıtları tarafından kayda değer kalabalıkla gerçekleştirildi. 

Eylemlerde pankart açmak, döviz (elde taşınan ya da sopalı yazılı karton/kağıt) kullanmak, bayrak sallamak ve açıklama okumak yönünde, eylem repertuarı konusunda ortaklıklar söz konusu.

Tabloların sonunda, bu ay valilikler tarafından eylem yasağı getirilen şehirleri de ekledim. 


Yararlanmak isteyenlerin kaynak göstererek kullanmalarını rica ederim.
Yıldırım, Y. (2021), "Türkiye'de Açık Alanda Eylem ve Protestolar - Eylül 2021", https://siyasetbilim.blogspot.com/2021/10/turkiyede-ack-alanda-eylem-ve.html, 01.10.2021.

Çok Okunan

Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında

Sinema ve Siyaset

CHP, Değişim ve Sosyal Demokrasi