Türkiye'de Açık Alanda Eylem ve Protestolar - Ekim 2021

 Ekim ayı eylem ve protesto listesini tamamladım; buradan bulabilirsiniz. Bu ay 81 eylem kayda geçirdim. Bunların basın açıklamaları dışında, kamusal alanlarda açık havada gerçekleşen girişimler olduğunu hatırlatayım. Bu ayın listesinin üstünde, yine geçen aylardan devam eden eylemleri içeren ayrı bir liste var; geçen ayın sonlarında başlayan Bakırköy Belediyesi işçilerinin grevi o listeye girdi. Ayrıca diğer eylemlerin kaynaklarını DİSK Nakliyat-İş twitter adresinden güncelledim.

Bu ay da yine ekonomik haklar ve çalışma hayatı sorunları büyük oranda eylem ve protestoların başını çekti. Özellikle sendikalı olunduğu için işten atılma protestoları, tazminat haklarını talep etme, iş yerindeki çeşitli baskılar, toplu sözleşme talepleri ve ücretlerin iyileştirilmesi yönündeki eylemlerin, bu ay kayda geçirdiğim 81 eylemin hemen hemen yarısını oluşturduğunu görüyoruz.

DİSK'in vergilerle ilgili koordineli eylemleri bu alanda en örgütlü çalışma oldu. 17 Ekim'de Ankara'da gerçekleşen kamu sendikalarının toplu sözleşmeye dair protestoları ile 24 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşen işçi mitingi, bu ayın en kalabalık eylemleri idi.  

Çevre ile ilgili konular da insanları eyleme götürmeye devam ediyor. Bu yönde farklı şehirlerde 11 eylem kaydettim. Yerel düzeyde çeşitli imar ve yapılaşma izinleri, Asos Antik Kenti'ne dair girişimler bu yöndeki eylemlerin ana konuları oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hayvanlar türlerine dair etkinliğine yönelik eylem ile COP26 öncesi gençlerin küresel eylem dalgası kapsamında yaptığı eylemler bu başlıkta dikkat çeken iki örnek. İlginç eylemlerde biri de Veganlık üzerine, İstanbul Galata'da tshirt giyerek yapılan eylem oldu.

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet eylemleri yine yurt çapında kadın platformları tarafından protesto edilmeye devam ediliyor. Bu yönde 5 protesto eylemi kaydettim.

Yerel düzeyde özellikle Gaziantepspor çalışanlarının eylemleri devam ederken, yine Antep'te üst geçit için yol kapatma ve Evim adındaki organizasyon mağdurlarının eylemleri ile Urfa'da organize sanayi bölgesindeki eylemler ile yol yapılmaması nedeniyle Siverek'teki protestolar da kayıtlara geçti. Liste içinden bunları burada öne çıkarmak istedim. 

Aşı karşıtlarının mitingleri bu ay da sürdü. TÜGVA'nın kendilerine yönelik iddialarla ilgili çeşitli kentlerde açıklamalar yaptığını gördük. Taksiciler de İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi'nin kendileri ile ilgili planlarını protesto etti. Bunlar da "karşı-eylem" diyebileceğimiz, değişim değil de değişmeme isteyen eylemler olarak kayda geçti.

Dosyayı buradan görebilirsiniz; lütfen kaynak göstererek kullanınız.

Çok Okunan

Türkiye Cumhuriyeti 100 Yaşında

Sinema ve Siyaset

CHP, Değişim ve Sosyal Demokrasi